Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΚΑ

Μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στον επί ένα μήνα απεργό πείνας Κώστα Σακκά, η οποία θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια και θα καταλήξει στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται, διοργανώνεται σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Ο κρατούμενος Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και είναι προφυλακισμένος για 30 μήνες, χωρίς να έχει γίνει η δίκη του -έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο νόμιμο όριο προφυλάκισης. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του για ακόμη 6 μήνες.

Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, καθώς έχει χάσει 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα, σύμφωνα με τους συνηγόρους του και τους γιατρούς που τον παρακολουθούν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Οι συνήγοροι του Κ. Σακκά έχουν υποβάλει νέο αίτημα αποφυλάκισής του και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ενώ από χθες η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών για την άμεση αποφυλάκιση του.

Σε ανακοίνωση για το θέμα της προφυλάκισης του Κ.Σακκά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταδίκασε την παραβίαση των ανώτατων ορίων προσωρινής κράτησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, κάνοντας αναφορά στο άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 288 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του τεκμηρίου αθωότητας, σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και καλεί την αρμόδια εισαγγελική και δικαστική αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην προσωρινή κράτησή του Κ.Σακκά.

Την Τετάρτη, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου για την περίπτωση του Κ.Σακκά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή».

Δικαιολογημένο χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τον προβληματισμό γύρω από την παρατεινόμενη προσωρινή κράτηση του Κώστα Σακκά. «Η παρατεινόμενη προσωρινή κράτηση, επί 30 και πλέον μήνες, του νοσηλευόμενου κατηγορούμενου Κώστα Σακκά, λόγω καθυστέρησης αποπεράτωσης της ανακριτικής διαδικασίας, προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό στον νομικό κόσμο της χώρας και σε οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιας Τάξης, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος επικοινώνησε και με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Υπογραμμίζει ότι η δικαιοσύνη «οφείλει να μεριμνά, ώστε όχι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και όλες εκείνες, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, να εκδικάζονται χωρίς καθυστέρηση» και σημειώνει ότι «κάθε δημοκράτης πολίτης είναι κάθετα αντίθετος όχι μόνο στην τρομοκρατία, αλλά και σε κάθε μορφής βία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου