Η συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΘΗΝΑ 984» και τους δημοσιογράφους, κ.κ Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.
Για την επίσκεψη στο Πεκίνο και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Πρώτα από όλα επιδιώκαμε να ανοίξει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με την κινεζική πρωτεύουσα και κατ’ επέκταση και με ολόκληρη την Κίνα και αυτό το πετύχαμε. Εγώ υπέγραψα ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο του Πεκίνου, έναν δήμαρχο μίας πόλης 22 εκατομμυρίων ανθρώπων. Προωθήσαμε ανταλλαγές και συνεργασίες κυρίως στο επίπεδο του τουρισμού και των εμπορικών ανταλλαγών αλλά προωθήσαμε και τις συνεργασίες στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Υπεγράφησαν και τέσσερα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών που ήταν μέλη της αποστολής και κινεζικών φορέων. Ειδικά στο πεδίο του τουρισμού διανοίγεται μία μεγάλη ευκαιρία.
Να τονίσω ότι έρχονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη 2,5 εκατομμύρια κινέζοι τουρίστες και μόνο οι 50 χιλιάδες από αυτούς φτάνουν στην Ελλάδα. Λίγο να δραστηριοποιηθούμε σε αυτό, μπορούμε να φτάσουμε άνετα τις 300 χιλιάδες τουρίστες από την Κίνα. Επίσης και στο επίπεδο των εμπορικών ανταλλαγών, υπεγράφησαν από Έλληνες επιχειρηματίες μνημόνιο συνεργασίας.
Δυστυχώς διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι και πάλι το ελληνικό λάδι, καθώς και άλλα προϊόντα είναι απόντα και αυτό δεν δικαιολογείται μετά από τόσα χρόνια που έχει ανοίξει η κινεζική οικονομία και κάνει εισαγωγές. Η ιστορία με την Cosco είναι ένα πρώτο καλό παράδειγμα συνεργασίας και αυτή τη στιγμή φιλοδοξεί το λιμάνι του Πειραιά, να αποτελέσει μία πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Η Αθήνα μπορεί να διαδραματίσει σε αντίστοιχους τομείς τον ίδιο ρόλο. Να αποτελέσει μία πύλη εισόδου των κινέζων πολιτών στην Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα, είναι ακριβώς ότι μπορεί να αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει ως μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις πύλες της Ευρώπης στην Κίνα, πρέπει να λειτουργήσει ως γέφυρα.
Θίξαμε και το ζήτημα της εκπαίδευσης. Επισημάναμε την δυνατότητα πανεπιστήμια της Αθήνας να στήσουν μεταπτυχιακά τμήματα, με αντικείμενο τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας. Δυνατότητες υπάρχουν. Εμείς κάναμε ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα το οποίο το είχαμε προετοιμάσει πάρα πολύ. Οι επιχειρηματίες που ήρθαν μαζί μας ήταν μία δεκαμελής περίπου αποστολή, έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και πιστεύω ότι κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα.
για τη Δημόσια Διοίκηση
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Έχουμε φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχει προκαλέσει πλήρη αγκύλωση. Αυτή η αγκύλωση, αυτή η πλήρης ακινησία και το τέλμα κάνει κακό σε όλους. Αρκεί να σας πω το εξής: στο δήμο της Αθήνας έχουμε αυτήν τη στιγμή γύρω στους 8 χιλιάδες εργαζόμενους, από αυτούς γύρω στους 600 έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το ποσοστό καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ μικρό. Στη Δημοτική Αστυνομία αντίστοιχα το ποσοστό είναι μεγάλο, γιατί είναι παιδιά που μπήκαν με ΑΣΕΠ. Δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μία κινητικότητα μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας και του δήμου, κάποια παιδιά στη Δημοτική Αστυνομία να έρθουν στο δήμο να βοηθήσουν, στο πεδίο της πληροφορικής εργασίας; Σας πληροφορώ ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Λοιπόν αυτό καταλαβαίνετε ότι γίνεται στο επίπεδο ολόκληρης της χώρας.
Αυτό είναι απαράδεκτο, έχουμε υπηρεσίες που υποστελεχώνονται ποσοτικά και ποιοτικά και υπηρεσίες που είναι υπερστελεχωμένες. Λοιπόν ο στοιχειώδης ορθολογισμός απαιτεί η ιστορία αυτή να σταματήσει
Υπάρχει επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών και η δέσμευση του κ. Στυλιανίδη ότι θα διανοιγεί αυτή η δυνατότητα νομοθετικά, αν και ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν γίνει μεγάλες οικονομίες. Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε προσφάτως ότι οι δήμοι εμφανίζουν λογιστικό πλεόνασμα. Έχουμε τονίσει και στο δημοτικό συμβούλιο ότι έχουν προχωρήσει συγχωνεύσεις νομικών προσώπων, έχουν γίνει δραματικές οικονομίες στο δήμο και γι’ αυτό τον κρατάμε όρθιο και το δήμο και την πόλη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει περιθώρια ούτε να σπαταλά, ούτε να μην αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτή τη στιγμή. Ο δήμαρχος κάθε μέρα λογοδοτεί. Λογοδοτεί και στο δρόμο, κάθε μέρα στους δημότες. Ο υπουργός θα λογοδοτήσει στη Βουλή και αυτό είναι απόμακρο για τον κόσμο. Ο δήμαρχος λογοδοτεί αναγκαστικά κάθε μέρα. Κι ένας δήμος ο οποίος θα χρεοκοπήσει είναι ένας δήμος ο οποίος βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δυσμενή θέση. Ο δήμαρχος που θέλει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντα του δεν θα αφήσει το δήμο του να χρεοκοπήσει, θα κάνει μεγάλες προσπάθειες και αυτό έχουμε κάνει και στην Αθήνα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου