Κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα πάνω στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και όχι για αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης.
Ωστόσο, μεγάλοι όμιλοι σουπερμάρκετ της χώρας διατηρώντας σταθερή την πολιτική τους για τη διάθεση τροφίμων που πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους, αρνούνται να προχωρήσουν σε διάθεση προς πώληση προϊόντων που έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.
Ειδικότερα για τα προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους εφαρμόζουν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης και πωλούνται με μειωμένη τιμή και ειδική σήμανση και στην περίπτωση που δεν διατεθούν αποσύρονται πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
Σε επιτόπιο ρεπορτάζ καταδεικνύεται ότι σε αρκετά σουπερμάρκετ δεν έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά ράφια προϊόντα με ημερομηνία που πλησιάζει στη λήξη ενώ δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στο απασχολούμενο προσωπικό. Την ίδια στιγμή γνωστή αλυσίδα σε καταστήματά της διέθετε προϊόντα προς λήξη σε φθηνότερη τιμή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».
Σημειώνεται ότι ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης ενώ απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.
Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:
α. Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη "Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας" 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
β. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
γ. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
δ. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
ε. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη "Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας" σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου