Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ATENISTAS OPEN WALK ATHENS


Το atenistas OpenWalkAthens (OWA) είναι ένας ανοιχτός περίπατος που καλεί Αθηναίους να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πόλης και των ανθρώπων της. Ο πρώτος περίπατος αφορά σε σπάνια επαγγέλματα και βιοτεχνίες που αντέχουν μέχρι και σήμερα, με σκοπό την ανάδειξή τους και την ενημέρωση των Αθηναίων για την ιστορικότητα γειτονιών του κέντρου....
Παίρνεις τον χάρτη που θα βρεις σε ένα από τα 17 σημεία και περιηγείσαι στα μαγαζιά/και βιοτεχνίες που θα είναι ανοικτά ειδικά για την περίσταση και θα παρουσιάζουν κομμάτι της τέχνης τους.

Προτεινόμενο σημείο εκκίνησης:

Σημείο 1: Κατάστημα ΦΕΛΙΖΟΛ, Άνθιμου Γαζή 9, στοά Καρύτση (όπισθεν Παλιάς Βουλής)

Τα υπόλοιπα σημεία:

2 Τροχιστής ψαλιδιών/μαχαιριών, Κολοκοτρώνη 49 3 Είδη Ραπτικής, Πλ. Αγίας Ειρήνης 5 4 Γαντοποιία, Αγ. Θέκλας 13, 1ος 5 Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής Χριστοκοπίδου 2, Ψυρρή 6 Σιδηρουργείο-Μηχανουργείο,Χριστοκοπίδου 8, Ψυρρή 7 Παλαιοπωλείο – Καρεκλάδικο, Τουρναβίτου 11 & Λεωκορίου 21 8 Οργανοποιείο Καρελλάς,Λουκά Νίκα 14, 9 Bιοτεχνία Κηροπλαστικής, Αριστοφάνους 28 10 Xειροποίητα παπούτσια μπαλέτου, Αριστοφάνους 14 11 Εργαστήριο μπαούλων, Παλλάδος 21, υπόγειο 12 Ψάθινα καπέλα, Αγίας Ελεούσης 7, 1ος 13 Λευκοσιδηρουργείο, Κακουργοδικείου 2 (Αθηνάς 17 γωνία) υπόγειο 14 Τσιγκογραφείο-Χρυσοτυπείο, Χρυσοσπηλιωτίσσης 7, 3ος 15 Αμπαζούρ, Ευριπίδου 1 16 Παραδοσιακό Τυπογραφείο, Αριστείδου 10-12, υπόγεια στοά 17 Κουρείο, Σοφοκλέους 5, στοά.

Τι θα δούμε: ένας τσιγκογράφος δείχνει πώς γίνεται χάραξη σε ατσάλι και φωτοχάραξη σε ασήμι. Μοναδικά αντικείμενα λόγω των ελαχίστων αντιτύπων. Τι χρειάζεται για να ραφτεί ένα ρούχο; Τα γάντια φιγούρας, τι είναι; Κιπούρ γαλλικές δαντέλες, τσατσάρες από γαλόλιθο, μανικετόκουμπα και άλλα είδη ραπτικής μιας άλλης εποχής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο περιπατητής. Οι περιπατητές θα ενημερωθούν για την τέχνη κατασκευής δερμάτινων γαντιών πολυτελείας, ανδρικών και γυναικείων, ποιες οι δυσκολίες και το μέλλον.

Με τη βοήθεια ενός Αξιώτη σιδηρουργού θα μυηθούμε στη σιδηρουργική τεχνική στο καμίνι και πώς φτιάχνονταν παλιά τα σιδερένια αντικείμενα. Όλοι έχουμε παρατηρήσει μια ξυλόγλυπτη πινακίδα ή τα σκαλίσματα στα έπιπλα που κοσμούν το σπίτι μας. Πώς δημιουργούνται όλα αυτά και πόσος χρόνος απαιτείται θα το μάθουμε στον περίπατο. Θα μπούμε και σ’ ένα μαγαζάκι με δερμάτινα χειροποίητα παπούτσια για χορό, από μπαλέτο μέχρι κλακέτες, καθώς και καθημερινής χρήσης. Από πού μπορεί να προμηθευτεί κανείς βαλίτσες και μπαούλα, ξύλινα και μεταλλικά; Δεν θα μπορούσε να λείπει ένας λευκοσιδηρουργός και μια επίδειξη κατασκευής γαλβανιζέ αντικειμένων, π.χ. ποτιστήρια.

Η κατασκευή ενός μουσικού οργάνου απαιτεί μεγάλη εφευρετικότητα και τα σκαλίσματά τους μεράκι και φαντασία. Πώς φτιάχνεται ένα αμπαζούρ; Τι υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και ποια είναι τα πιο ασυνήθιστα; Κεριά, λαμπάδες, λιβάνια κ.λπ., καθώς και ο χώρος παρασκευής τους και επεξεργασίας τους θα είναι στη διάθεση του περιπατητή. Σ’ ένα παραδοσιακό πιλοποιείο θα μυηθούμε στην τέχνη ραφής ενός ψάθινου καπέλου αλλά και του παραδοσιακού ψαράδικου κασκέτου. Ένας τροχιστής μαχαιριών/ ψαλιδιών θα μας κάνει μια ξενάγηση στο μουσείο παλαιών ψαλιδιών και μαχαιριών που διαθέτει. Ένας τυπογράφος θα επιδείξει την εκτύπωση με τη χρήση μεμονωμένων στοιχείων, τεχνική της τυπογραφίας, παλιά όσο η ανακάλυψή της.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου