Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΛΗΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Επτακόσιες φωτογραφίες -αριθμός ρεκόρ!- έφερε στο φως και στην καρδιά της Αθήνας το ανοικτό κάλεσμα στο Facebook των «Λημνίων εν Δράσει», του Συλλόγου Απόδημων Λημνίων και Φίλων της Λήμνου.

Ανταποκρίθηκαν 70 συντοπίτες τους, αλλά και παραθεριστές του νησιού, επαγγελματίες της φωτογραφίας, αλλά και ερασιτέχνες που γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το φωτογραφικό φακό και να αποτυπώνουν ομορφιές της φύσης και της παράδοσης. Ενα δείγμα άκρως καλλιτεχνικό, 34 τυπωμένες φωτογραφίες με τοπία της Λήμνου, ανθρώπους της, το γαλάζιο ουρανό της, το λιμάνι, όπου αποτυπώνονται στοιχεία του πολιτισμού του τόπου, απολαμβάνουν αυτές τις μέρες (και ώς τις 27 του μήνα) οι περαστικοί, περιπατητές και επισκέπτες της πλατείας της Αγ. Ειρήνης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Προορισμός LXS - Λήμνος».

Στα γκρίζα ρολά ενός κτηρίου επί της πλατείας, δίπλα από τα καφέ και τα μπαρ, δεν κρέμονται μόνο οι φωτογραφίες, αλλά προβάλλονται με προτζέκτορα και οι 700 φωτογραφίες. Στο λημνιακό «γλέντι» που συντελείται στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχει και κέρασμα: προσφέρονται για δοκιμή και προϊόντα της λήμνιας γης. Κρασί, μυρωδάτο ουζάκι, γλυκά βενιζελικά, χαλβάς.

Ολα ξεκίνησαν από την ιδέα του συλλόγου να προβάλει το όμορφο νησί κοινοποιώντας συγχρόνως τα προβλήματά του, με κορυφαίο το ζήτημα της συγκοινωνίας του. Ο σύλλογος θέλει να αντιμετωπίσει εναλλακτικά και δραστικά την κρίση που πλήττει το νησί, ξεφεύγοντας όμως από τη συνηθισμένη τακτική της καταγγελίας και της γκρίνιας .

«Επειδή αγαπάμε το νησί, θέλαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω χωρίς γκρίνια», διευκρινίζει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου, Στέλιος Αγάπιος, φυσικός που εργάζεται ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα. «Η προσπάθειά μας είναι να δώσουμε μήνυμα σε κρίσιμες εποχές για την αξία του εθελοντισμού για την επίλυση των προβλημάτων», προσθέτει.

Τα μέλη του συλλόγου είναι νέοι 25-36 ετών με καταγωγή από τη Λήμνο και τόπο διαμονής την Αθήνα. «Το σκεπτικό ήταν να βρεθούμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα για το νησί μας, με τον τρόπο που όμως μπορεί να γίνει πράξη», λέει για τις φιλοδοξίες του συλλόγου ο πρόεδρός του. «Από εκεί και πέρα, θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή και στο νησί».

Στην πραγματοποίηση της έκθεσης, αρωγοί στάθηκαν ο πολιτιστικός σύλλογος «Γλαύκα» (των ιδιοκτητών κτηρίων της πλατείας Αγ. Ειρήνης), ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Λήμνου. Παραγωγοί του νησιού εξάλλου στείλανε τα πεσκέσια με τα οποία τρατάρονται οι περιπατητές της πλατείας. Γενναία η γεύση απ' τη Λήμνο.

INFO: Η έκθεση λειτουργεί από τις 5 μ.μ. ώς τις 11 μ.μ. (καθημερινές) και από τις 2 μ.μ. ώς τις 11 μ.μ. τα Σ/Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου